Iskanje

Mercedes-Benz je zasedel vrh razreda premium vozil v letu 2016

 Mercedes-Benz je v letu 2016 ponovno zabeležil dvomestno rast in prvič v enem letu prodal več kot dva milijona vozil s trikrako zvezdo po vsem svetu (+11,3 %). Leta 2016 je bil Mercedes-Benz premium blagovna znamka z največ registriranimi novimi vozili v številnih državah, na primer v Nemčiji in ZDA. Mercedes AMG je lani postavil nov rekord z okoli 100.000 prodanimi vozili (+44,1 %). V letu 2016 je blagovna znamka smart vknjižila prodajni rekord na letni ravni (144.479 vozil, +21 %).

Rekordna prodaja in dvomestna rast v Evropi  

Največja rast v azijsko-pacifiški regiji  

Rekordna prodaja v regiji NAFTA  

Prek 635.000 prodanih kompaktnih vozil  

Modeli razreda C še vedno z najvišjo prodajo  

Uspešno leto za razred E  

Prodanih več kot 300.000 limuzin razreda S aktualne generacije  

Več kot 700.000 prodanih športnih terenskih vozil najzmogljivejšega segmenta  

»Leto sanjskih avtomobilov«: dvomestna rast zaradi novih modelov  

Razred V: prodaja večja za približno 50 %  

Rekordno leto za Mercedes AMG: približno 100.000 prodanih avtomobilov in prek 40-odstotna rast  

Rekordna prodaja za smart  

Digitalizacija prodaje: naročanje avtomobila s klikom miške  

Pregled prodaje oddelka za osebna vozila Mercedes-Benz

December 2016 Sprememba v % Jan–Dec 2016 Sprememba v %
Mercedes-Benz 190.269 +6,8 2.083.888 +11,3
smart 14.709 +47,0 144.479 +21,0
Osebna vozila Mercedes-Benz 204.978 +9,0 2.228.367 +11,9
         
Prodaja vozil Mercedes-Benz po regijah/trgih        
Evropa 78.545 +8,6 898.234 +12,4
– od tega v Nemčiji 25.169 +4,3 293.209 +7,2
Azija in Pacifik 68.725 +11,4 734.169 +19,3
– od tega na Japonskem 7.178 +8,3 67.233 +3,5
– od tega na Kitajskem 43.519 +15,2 472.844 +26,6
NAFTA 36.985 –4,1 395.289 +0,6
– od tega v ZDA 32.011 –6,4 340.237 –0,8

Opomba:

Prodaja znamke Mercedes-Benz po regijah, trgih in modelih predstavlja samo del celotne prodaje Mercedes-Benz, saj je mogoče, da je model vključen v različne segmente.

Pri skupnem števili prodanih vozil Mercedes-Benz je možnost dvojnega štetja modelov izključena.

Napovedne izjave:

Ta dokument vsebuje napovedne izjave, ki odražajo naše trenutne poglede na prihodnje dogodke. Napovedne izjave je mogoče prepoznati po besedah, kot so »napovedujemo«, »predvidevamo«, »verjamemo«, »ocenjujemo«, »nameravamo«, »bi lahko«, »pričakujemo«, »načrtujemo«, »bi morali« in podobno. Te izjave so podvržene številnim tveganjem in negotovostim, vključno z neugodnimi spremembami svetovnih ekonomskih razmer, še posebej v smislu upada povpraševanja na naših najpomembnejših trgih, poslabšanjem naših možnosti refinanciranja na posojilnih in finančnih trgih; primeri višje sile, vključno z naravnimi nesrečami, terorističnimi dejanji, političnimi nemiri, oboroženimi konflikti, industrijskimi nesrečami in njihovimi posledicami na našo prodajo, nabavo, proizvodnjo ali finančne storitve; spremembami deviznih tečajev; spremembami povpraševanja strank po manjših, cenejših vozilih; morebitnim zmanjšanjem sprejemanja naših proizvodov ali storitev, kar omejuje našo možnost doseganja cen in ustreznega izkoristka naših proizvodnih zmogljivosti; zvišanjem cen goriva ali surovin; motnjami v proizvodnji zaradi pomanjkanja materialov, stavk ali insolventnosti dobaviteljev; padcem cen nadaljnje prodaje rabljenih vozil; učinkovitim izvajanjem ukrepov za zmanjšanje stroškov in optimizacijo učinkovitosti; poslovnimi obeti podjetij, v katerih imamo bistven delež v lastniškem kapitalu; uspešno izvedbo strateškega sodelovanja in ustanavljanjem mešanih podjetij; spremembami zakonov, predpisov in vladnih politik, posebej tistih, ki zadevajo emisije vozil, porabo goriva in varnost; razreševanjem tekočih vladnih preiskav ali preiskav, ki jih zahtevajo vlade in zaključevanjem tekočih ali napovedanih pravnih postopkov; in drugim tveganjem in negotovostim, ki so podane v aktualnem letnem poročilu pod naslovom »Poročilo o tveganjih in priložnostih«. Če se uresniči katero koli od zgoraj naštetih tveganj ali negotovosti ali če se predpostavke katere koli napovedne izjave izkažejo za netočne, se lahko dejanske posledice materialno razlikujejo od tistih, ki jih navajamo ali posredno izražamo v teh izjavah. Napovednih izjav ne nameravamo posodobiti in tega nismo dolžni storiti, saj so osnovane izključno na okoliščinah na dan objave.

Daimler v pregledu

Družba Daimler AG je eno izmed najuspešnejših avtomobilskih podjetij na svetu. Z oddelki za osebna vozila Mercedes-Benz, tovorna vozila Daimler, dostavna vozila Mercedes-Benz, avtobuse Daimler in finančne storitve Daimler je skupina Daimler

eden največjih proizvajalcev premium avtomobilov in največji proizvajalec gospodarskih vozil na svetu. Oddelek za finančne storitve Daimler ponuja storitve financiranja, lizinga, upravljanja voznega parka, zavarovanja, finančnih naložb, kreditnih kartic in inovativne mobilnosti.

Ustanovitelja podjetja, Gottlieb Daimler in Carl Benz, sta se zapisala v zgodovino z izumom avtomobila leta 1886. Daimler, kot pionir na področju avtomobilskega inženiringa, tudi danes oblikuje prihodnost mobilnosti:

Skupina se osredotoča na inovativne in zelene tehnologije ter varne in vrhunske avtomobile, ki privlačijo in navdušujejo. Daimler tako vlaga v razvoj alternativnih pogonskih sklopov z dolgoročnim ciljem vožnje brez emisij: od hibridnih vozil do električnih vozil, ki jih poganja baterija ali gorivne celice. Podjetje prav tako sledi ideji vožnje brez nezgod in konceptu inteligentne povezljivosti s ciljem samodejne vožnje vozil. To je samo en primer, kako Daimler sprejema izziv družbene in okoljske odgovornosti.

Daimler prodaja svoja vozila in storitve v skoraj vseh državah sveta in ima proizvodne obrate v Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji in Afriki. Trenutni portfelj blagovnih znamk, poleg najvrednejše avtomobilske blagovne znamke Mercedes-Benz ter Mercedes AMG, Mercedes-Maybach in Mercedes me, vključuje tudi blagovne znamke smart, Freightliner, Western Star, BharatBenz, FUSO, Setra in Thomas Built Buses ter blagovne znamke finančnih storitev Daimler: Mercedes-Benz Bank, Mercedes-Benz Financial, Daimler Truck Financial, moovel, car2go in mytaxi. Družba kotira na borzah v Frankfurtu in Stuttgartu (borzna oznaka: DAI). Leta 2015 je skupina prodala približno 2,9 milijona vozil in zaposlovala 284.015 ljudi; skupni prihodki: 149,5 milijarde evrov; poslovni izid pred obrestmi in davki (EBIT): 13,2 milijarde evrov.