Uredba o pnevmatikah | Mercedes-Benz
Zaprto dostavno vozilo Sprinter

Nova oznaka EU za pnevmatike.

Nova oznaka EU za pnevmatike:
večja transparentnost, manj izpustov.

S 1. majem 2021 Evropska unija uvaja novo uredbo o označevanju pnevmatik v zvezi s porabo goriva in drugimi parametri. To vam bo omogočilo zavestno izbiro pnevmatik, ki zagotavljajo nižjo porabo goriva. To lahko tako pri zasebnih kot tudi pri poslovnih vozilih prispeva k nižjim stroškom in nižjim izpustom.

Poleg tega nova veljavna oznaka za pnevmatike, uvedena s to uredbo, prispeva k cilju EU, da do leta 2050 doseže podnebno nevtralnost. Cestni promet in zmanjšanje izpustov CO2, ki jih povzroča, pri doseganju tega cilja igrata pomembno vlogo.

Primerjava stare in nove oznake EU za pnevmatike.

Nova oznaka EU za pnevmatike (slika desno) bolj pregledno in preprosto prikazuje najpomembnejše lastnosti, kot so učinkovitost porabe goriva, oprijem na mokrem cestišču in hrupnost pnevmatik. Poleg tega vključuje piktograme za oprijem na snegu in ledu ter kodo QR, s katero si lahko ogledate podatkovni list izdelka.

Značilnosti nove oznake EU za pnevmatike.

  • Nova oznaka za pnevmatike poleg osebnih vozil zdaj velja tudi za pnevmatike za avtobuse in tovorna vozila (razredi pnevmatik C1, C2, C3)
  • Nova, krajša lestvica za porabo goriva z razvrstitvijo od A do E
  • Nova, krajša lestvica za oprijem na mokrem cestišču z razvrstitvijo od A do E
  • Nov prikaz razredov hrupnosti z razvrstitvijo od A do C

Dodatne informacije na novi oznaki za pnevmatike:

  • Oznaka tipa pnevmatik (št. art. pnevmatike)
  • Novi piktogrami za oprijem na snegu (3PMSF) in na ledu
  • Koda QR za vsako oznako tipa pnevmatike s povezavo na bazo podatkov izdelkov EU (EPREL)

Piktogrami oznake pnevmatik EU.

Ikona za hrupnost pnevmatik

Hrupnost pnevmatik.

Zunanja hrupnost pnevmatik je podana v decibelih in razdeljena na 3 razrede A, B in C.
Ikona za oprijem na snegu

Oprijem na snegu.

Simbol za oprijem na snegu označuje pnevmatike, ki so primerne za uporabo na snegu.
Ikona za oprijem na ledu

Oprijem na ledu.

Simbol za oprijem na ledu označuje pnevmatike, ki izpolnjujejo minimalne zahteve glede oprijema na ledu.
O podatkih o novi uredbi o označevanju pnevmatik v zvezi s porabo goriva in drugimi parametri. Upoštevajte, da sta dejanski prihranek goriva in prometna varnost v največji meri odvisna od vašega načina vožnje in posebnih okoliščin (npr. vremena, topografije, dogodkov v prometu) med vožnjo. Porabo goriva lahko občutno zmanjšate z okolju prijaznim načinom vožnje. Za izboljšanje učinkovitosti porabe goriva in oprijema na mokrem cestišču je priporočljivo, da redno preverjate tlak v pnevmatikah. Upoštevajte, da se lahko zavorna pot in pot zaustavljanja spreminjata glede na hitrost vožnje in vremenske razmere ter da je treba paziti na ohranjanje ustrezne varnostne razdalje. Če imate vprašanja ali potrebujete še nadaljnje informacije, vam je za vse odgovore z veseljem na voljo vaš partner Mercedes-Benz.