Sprednja stran vozila Concept EQA z matrico LED, ki sveti modro.
Želeni videoposnetek trenutno žal ni na voljo. Poskusite znova pozneje.
Ponovni ogled

Concept EQA – električni atlet.

Z vozilom Concept EQA Mercedes-Benz na IAA v Frankfurtu prikazuje,
na kakšen način se lahko strategija EQ prenese na razred kompaktnih vozil.

Concept EQA – električni atlet.

Z vozilom Concept EQA Mercedes-Benz na IAA v Frankfurtu prikazuje,
na kakšen način se lahko strategija EQ prenese na razred kompaktnih vozil.

Električna ofenziva se nadaljuje.

Električna ofenziva se nadaljuje.

»Z vozilom Concept EQA se naša električna ofenziva nadaljuje: do leta 2022 bo imela znamka Mercedes-Benz Cars na trgu več kot deset povsem električnih vozil.«

Dr. Dieter Zetsche, generalni direktor družbe Mercedes-Benz Group AG in vodja znamke Mercedes-Benz Cars.

Pogled na bok vozila Concept EQA.

Ta električni atlet ima tako na sprednji kot tudi na zadnji premi po en elektromotor in sistemsko moč več kot 200 kW. S spremembo razporeditve vrtilnega momenta med sprednjo in zadnjo osjo je mogoče pri stalnem vsekolesnem pogonu spremeniti vozne lastnosti. Kateri vozni program je izbran, Concept EQA prikazuje z edinstveno virtualno masko hladilnika.

Doseg približno 400 kilometrov.

Doseg približno 400 kilometrov.

V povezavi z inteligentno strategijo delovanja znamke Mercedes-Benz ima Concept EQA, odvisno od kapacitete nameščenega akumulatorja, doseg do približno 400 kilometrov. Izjemno učinkovit litij-ionski akumulator s ploščatimi celicami dobavlja hčerinsko podjetje družbe Mercedes-Benz Group AG Deutsche ACCUMOTIVE.

Pogled na zadek in bok vozila Concept EQA.

Zaradi modularne konstrukcije inovativnih akumulatorskih sistemov skupna kapaciteta, odvisno od modela, presega 60 kWh. Concept EQA se lahko polni prek indukcije ali stenske polnilne postaje in je pripravljen tudi na hitro polnjenje. Polnjenje na javnih polnilnih postajah vidimo kot »seamless charging«. Ta storitev, ki temelji na storitvah Mercedes me, omogoča preprosto plačevanje električne energije na najrazličnejših polnilnih postajah.

Oblikovalski jezik čutne jasnosti.

Pogled na bok vozila Concept EQA.
Sprednja stran vozila Concept EQA.

Oblikovalski jezik čutne jasnosti.

Concept EQA je hkrati še en primer doslednega nadaljnjega razvoja oblikovalskega jezika čutne jasnosti: zaobljenih robov in linij je veliko manj. Primer nove električne estetike je svetlobna tehnologija z laserskimi vlakni. Uporabljajo se tako, da je lasersko aktiven medij vdelan v sredini optičnega vodnika. Vpadljivi spiralasti svetlobni simbol predstavlja električno misel, s tem da optično spominja na bakreno tuljavo elektromotorja in hkrati z animacijo ponazarja električne impulze.

Odlična vozna dinamika zahvaljujoč različnim voznim programom.

Odlična vozna dinamika zahvaljujoč različnim voznim programom.

Sprednja stran vozila Concept EQA z matrico LED, ki sveti modro.
Sprednja stran vozila Concept EQA z matrico LED, ki sveti rdeče.
Sprednja stran vozila Concept EQA z matrico LED, ki v temi sveti modro.

Vozna programa »Sport« in »Sport Plus« nudita različno razporeditev navorov med sprednjo in zadnjo osjo ter omogočata individualno izbiro voznih karakteristik. Sprednja površina Black-Panel ima pri tem vlogo virtualne maske hladilnika in spremeni videz glede na izbiro voznega programa. V voznem programu »Sport« se na maski prikaže horizontalno žareče krilo, v načinu »Sport Plus« pa navpične rešetke v stilu maske Panamericana.

EQ: nova znamka e-mobilnosti.

EQ: nova znamka e-mobilnosti.

EQ ponuja celovito paleto izdelkov, storitev, tehnologij in inovacij za elektromobilnost. Ponudba obsega vse od vozil na električni pogon prek polnilnih storitev do domačih zbiralnikov energije. Oznaka EQ pomeni »Electric Intelligence« in je v skladu z začetnicama vrednot znamke Mercedes-Benz – emocije in inteligenca. Pri novi znamki gre tako za več kot le vozilo, saj vsebuje vse bistvene vidike elektromobilnosti, ki v ospredje postavlja kupca.

Prihajajoči modeli utelešajo bistvene lastnosti sodobne elektromobilnosti – emocionalen in inteligenten dizajn, izjemen užitek pri vožnji, veliko praktičnosti in najboljšo varnost, značilno za vsa vozila izumitelja avtomobila. Prvi serijski model nove znamke izdelkov EQ, vozilo EQC, bomo začeli proizvajati leta 2019 v tovarni Mercedes-Benz v Bremnu. Temelji na vozilu Concept EQ, ki je bilo lani predstavljeno v Parizu.

Polnjenje v manj kot 10 minutah.

Polnjenje v manj kot 10 minutah.

Vozilo se lahko polni prek indukcije ali stenske polnilne postaje in je pripravljeno tudi za hitro polnjenje.

10 min

čas polnjenja

100 km

doseg

Pogled na sprednji del in bok vozila Concept EQA.

S postajo za hitro polnjenje lahko Concept EQA napolnite v 10 minutah toliko, da spet omogoča doseg 100 km. Poleg internih razvojnih in proizvodnih kompetenc ter strategije modulov za alternativne pogone sodi k filozofiji družbe Mercedes-Benz Group AG tudi zagotavljanje neposrednega dostopa do ključnih komponent elektromobilnosti.

Inteligentno povezane rešitve za polnjenje.

Inteligentno povezane rešitve za polnjenje.

Pogled na bok vozila Concept EQA.
Svet Mercedesa: Concept EQA

Mercedes-Benz za električne avtomobile že danes nudi obsežno infrastrukturo za polnjenje, med drugim brezplačno aplikacijo »Charge&Pay« za udobno polnjenje na javnih polnilnih postajah ter za lastnike hiš in podjetja nepremične zbiralnike energije za električno energijo, proizvedeno s fotovoltaiko oziroma sončnimi elektrarnami. V prihodnosti bo napajanje zaradi intuitivnega upravljanja polnjenja in inteligentnega iskanja polnilnih postaj še udobnejše. S polnjenjem, ki temelji na sistemu Mercedes-me, stranka ostane v elektromobilnem sistemu znamke Mercedes-Benz in tako pri enem viru dobi vse storitve.

Vseobsegajoča infrastruktura na polnilnih postajah.

Vseobsegajoča infrastruktura na polnilnih postajah.

V elektromobilni ofenzivi znamke Mercedes-Benz Cars imajo inteligentno povezane polnilne rešitve nepogrešljivo vlogo; v kolikšni meri bodo stranke sprejele elektromobilnost, je tesno povezano z razpoložljivostjo in razširjenostjo infrastrukture. Zato je družba Mercedes-Benz Group AG spomladi leta 2017 kot glavni vlagatelj investirala v ameriškega ponudnika polnilnih rešitev ChargePoint Inc. Cilj te strateške udeležbe je znatna nadgradnja portfelja ponudb na področju inteligentnih polnilnih rešitev ter nudenje celostne premium ponudbe na področju e-mobilnosti.