Prikaz zadka in boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ v ovinku.

Concept EQ – novo premišljena mobilnost.

Elektromobilnost: Mercedes-Benz spreminja tok razvoja.

Concept EQ – novo premišljena mobilnost.

Elektromobilnost: Mercedes-Benz spreminja tok razvoja.

Prikaz prednje strani in boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ pred mostom Golden Gate.
Prikaz prednje strani vozila Mercedes-Benz Concept EQ pred mostom Golden Gate.
Prikaz boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ pred mostom Golden Gate.
Prikaz prednje strani in boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ pred mostom Golden Gate.

EQ ponuja celovito paleto izdelkov, storitev, tehnologij in inovacij za elektromobilnost. Spekter sega od vozil na električni pogon prek stenskih polnilnih postaj in polnilnih storitev do domačih zbiralnikov energije.

Znanilec nove znamke je študija »Concept EQ«, ki se približuje seriji in je svetovno premiero doživela v Parizu. Še to desetletje bo v segmentu športnih terenskih vozil luč sveta ugledal prvi serijski model znamke EQ. Sledila bo ofenziva modelov, s katero bo portfelj znamke Mercedes-Benz Cars postopoma dopolnjen z električnimi modeli.

EQ: jasna orientacija za stranke.

Prikaz prednje strani vozila Mercedes-Benz Concept EQ, ki parkira nad polnilno postajo v tleh.
Prikaz prednje strani in boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ.

EQ: jasna orientacija za stranke.

Portfelj znamke EQ obsega vse prihodnje avtomobile z baterijskim električnim pogonom ter z njimi povezane izdelke in storitve znamke Mercedes-Benz. S tem izumitelj avtomobila stranki zagotavlja preprosto in transparentno orientacijo v svojem čedalje obsežnejšem portfelju. Zato je znamka EQ naslednji logični korak v prodajni in tržni strategiji »Best Customer Experience«.

Za električne avtomobile Mercedes-Benz že danes nudi primerno infrastrukturo za polnjenje, med drugim stensko polnilno postajo za hitro polnjenje doma, brezplačno aplikacijo »Charge&Pay« za udobno polnjenje s tokom na javnih polnilnih postajah ter za lastnike hiš in podjetja nepremične zbiralnike energije za tok, ki se proizvede s fotovoltaiko oziroma sončnimi elektrarnami. Vsi ti izdelki in storitve bodo v prihodnosti združeni pod znamko EQ. S tem bo Mercedes-Benz ustvaril konsistentno in jasno podobo za trajnostne izdelke in storitve z zvezdo.

Avtomobil na predstavitvi v Parizu: »Concept EQ«.

Avtomobil na predstavitvi v Parizu: »Concept EQ«.

Z avtomobilom »Concept EQ« Mercedes-Benz prikazuje, kako bo električni avtomobil že kmalu zapeljal na prehitevalni pas: študija športnega terenskega vozila z videzom kupeja omogoča vpogled v novo generacijo vozil z baterijskim električnim pogonom. Dinamična zunanja zasnova z novo estetiko električnih vozil poudarja osredotočenost na zmogljivi električni pogon – dva elektromotorja, katerih moč je zahvaljujoč nadgradljivim akumulatorskim komponentam mogoče povečati do 300 kW, in stalni vsekolesni pogon zagotavljajo odlično vozno dinamiko.

Stranski prikaz kokpita in sredinske konzole vozila Mercedes-Benz Concept EQ.
Bližnji posnetek zaslona na dotik v zadnjem delu potniške kabine vozila Mercedes-Benz Concept EQ.
Dieter Zetsche stoji pred vozilom Mercedes-Benz Concept EQ na njegovi predstavitvi.

»Concept EQ« z do 500 kilometri dosega ter za Mercedes tipičnimi odlikami pri varnosti, udobju, funkcionalnosti in povezljivosti izpolnjuje vse zahteve za sodobno, trajnostno mobilnost. Vozilo tudi v notranjosti s povsem novo zasnovo zagotavlja inovativne rešitve. »Concept EQ« je bil na avtomobilskem salonu v Parizu premierno predstavljen in je glasnik nove znamke izdelkov Mercedes-Benz za elektromobilnost EQ.

CASE: Connected, Autonomous, Shared, Electric.

Dieter Zetsche pozira pred vozilom Mercedes-Benz Concept EQ.

CASE: Connected, Autonomous, Shared, Electric.

»Mobilnost prihodnosti pri znamki Mercedes-Benz sloni na štirih stebrih: Connected, Autonomous, Shared in Electric. »Concept EQ vse to dosledno združuje,« pravi Dr. Dieter Zetsche, generalni direktor družbe Daimler AG in vodja znamke Mercedes-Benz Cars. »Vozila brez izpustov so prihodnost. In naša nova znamka EQ vključuje še vse kaj drugega kot le električna vozila. Pri EQ gre za celovito paleto storitev, tehnologij in inovacij, povezanih z elektriko.«

Nova generacija vozil na električni pogon bo osnovana na arhitekturi, razviti posebej za baterijske električne modele, ki jo je mogoče z vseh vidikov nadgrajevati in uporabljati v vseh modelih.

Dizajn z novo estetiko vozil na električni pogon.

Prikaz boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ.
Prikaz zadka in boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ.
Prikaz prednje strani in boka vozila Mercedes-Benz Concept EQ.

Dizajn z novo estetiko vozil na električni pogon.

»Concept EQ je hot in cool,« pravi Gorden Wagener, vodja dizajna družbe Daimler AG. »Fascinira z novo interpretacijo naše oblikovalske filozofije čutnostne jasnosti za avantgardistično, sodobno in edinstveno električno estetiko. Hkrati pa zasnova vizionarskega predstavitvenega vozila, omejena na bistveno, razkriva zapeljivo progresivnost.« Monolitna osnovna oblika vozila »Concept EQ« povezuje gene športnega terenskega vozila z dinamičnim karakterjem kupeja z zasnovo zadka, ki se zgleduje po obliki shooting-brake.

Prikaz strani vozila Mercedes-Benz Concept EQ od zgoraj.

Ploščat in razpotegnjen greenhouse ustvarja močna puristična razmerja. Za novo estetiko vozil na električni pogon skrbi tekoč prehod od bleščeče črnega pokrova motorja prek vetrobranskega stekla do zatemnjenega panoramskega strešnega okna – vznemirljiv kontrast srebrnemu laku Alubeam. Skorajda nezaznavne fuge karoserije, skriti brisalniki, kamere namesto zunanjih ogledal in odsotnost običajnih vratnih kljuk dodatno podkrepijo iztegnjeno in dinamično silhueto.

Notranjost: avantgardna in funkcionalna.

Notranjost: avantgardna in funkcionalna.

V središču kokpita, ki se osredotoča na vožnjo, sta preprosto upravljanje na dotik in novodobna estetika vozil na električni pogon, ki zunanji videz dosledno prenaša v notranjost. Asimetrična zasnova armaturne plošče z velikim, lebdečim širokim prikazovalnikom je prikrojena vozniku.

Prikaz futurističnega kokpita vozila Mercedes-Benz Concept EQ.
Podroben prikaz kokpita vozila Mercedes-Benz Concept EQ.

Notranjost vozila »Concept EQ« zaznamuje sodoben luksuz, ki se odraža predvsem v povsem novem uporabniškem vmesniku – emocionalnost povezuje z inteligenco in prijaznostjo do uporabnika ter razen za nastavitev sedežev, tipično za Mercedes, ne vsebuje klasičnih stikal in gumbov.

Sredinska konzola z roza zlatim okvirjem se zdi, kot da lebdi. Ne vsebuje mehanskih upravljalnih elementov, ampak je opremljena z upravljalnimi elementi, občutljivimi na dotik. Podobno kot upravljalne elemente na volanu voznik tudi tam z enim prstom upravlja avtomatsko klimatsko napravo in informacijsko-razvedrilni sistem.

EQ: nova znamka za e-mobilnost.

Logotip nove znamke izdelkov Mercedes-Benz za elektromobilnost.

EQ: nova znamka za e-mobilnost.

Študija »Concept EQ«, ki se približuje seriji, predstavlja arhitekturo za vozila na baterijski električni pogon, skupno vsem modelom. Kot pravi Dieter Zetsche: »Električni Smart« je bil leta 2007 pionir na področju vožnje na električni pogon. Sedaj spreminjamo tok razvoja. Pripravljeni smo, da sprožimo električno ofenzivo, v kateri bomo pokrili vse segmente vozil – od kompaktnih do luksuznih razredov.«

Prihajajoči modeli utelešajo bistvene lastnosti sodobne elektromobilnosti – atraktiven dizajn, izjemen užitek pri vožnji, veliko praktičnosti in najboljšo varnost, lastno vsem vozilom izumitelja avtomobila.