Polprevodniki.

Napeta globalna situacija dobavljanja.

Vpliv na avtomobilsko industrijo.

Vpliv na avtomobilsko industrijo.

Trenutno je po vsem svetu ozko grlo pri dobavi nekaterih polprevodniških komponent. Te so glavni sestavni del mikročipov, ki se uporabljajo v elektronskih napravah in ki omogočajo elektronsko krmiljene funkcije. V vozilu na primer v krmilnih enotah uravnavajo pogon in obnašanje pri vožnji. Upravljajo pa tudi komfortne in asistenčne sisteme.

Prizadete so tako rekoč vse industrijske panoge.

Prizadete so tako rekoč vse industrijske panoge.

Spremenjenemu in hitro naraslemu povpraševanju med pandemijo bolezni COVID-19, zlasti po elektronskih izdelkih, kot so mobilni telefoni, tablice, računalniki in igralne konzole, svetovni trg polprevodnikov ne more v celoti slediti, kar vodi do pomanjkanj.

Globalna razpoložljivost mikročipov je napeta.

Motiv prikazuje zaposlenega v proizvodni liniji.

Globalna razpoložljivost mikročipov je napeta.

Temu se ne more izogniti niti celotna avtomobilska panoga kljub pravočasni in zadostni najavi naših potreb. Proizvajalci čipov zaradi odrejenih lokalnih zaprtij začasno niso mogli nadaljevati proizvodnje.

Žal trenutno ni zanesljive napovedi strokovnjakov, kdaj je mogoče pričakovati popolno okrevanje stanja razpoložljivosti.

Zato moramo trenutno žal na nekaterih trgih in pri nekaterih modelih uvesti omejitve pri določenih opremah. To povzroča zamude v dobavi ali dobavo z zmanjšano opremo. Deloma je mogoče obsege pozneje brezplačno nadgraditi s strani našega servisa Mercedes-Benz, takoj ko bodo manjkajoči deli znova na voljo.

Različno ravnanje je posledica pravnih predpisov posameznih držav in trenutnega stanja dostave v posameznih obratih, ki se pogosto spremeni v zelo kratkem času zaradi nestanovitnih splošnih razmer.

Razpoložljivost posameznih oprem.

Motiv prikazuje žensko, ki na svojem pametnem telefonu uporablja aplikacijo Mercedes me.

Razpoložljivost posameznih oprem.

Trenutno je zaradi omejitev med drugim prizadeta razpoložljivost kamere za razširjeno resničnost MBUX ter komunikacijskega modula LTE, ki je potreben za uporabo storitev Mercedes me connect in kot del serijske opreme služi različnim obsegom opreme. Tako niso na voljo še druge storitve Mercedes me connect, npr. prometne informacije v realnem času. Poleg tega je mogoče aplikacijo Mercedes me uporabljati le v omejenem obsegu.

Če imate glede vašega naročila ali načrtovane konfiguracije vašega novega vozila Mercedes-Benz specifična vprašanja, je vaše prodajno osebje Mercedes-Benz vedno prava kontaktna oseba.

Glede komunikacijskega modula LTE imamo možnost naknadne nadgradnje na prizadetih vozilih, ko bo znova dobavljiv. Takoj ko bodo deli znova na voljo, bodo poprodajne storitve o tem obvestile naše stranke. Na zahtevo stranke se vozilo nato poveže neposredno z Mercedes me in aktivirajo se vse povezane funkcije in ustrezne storitve Mercedes me. Nato začne teči dogovorjeni brezplačni čas trajanja storitev. Seveda za te ukrepe ni nobenih stroškov za naše stranke.

Na tem mestu moramo poudariti, da – kot je bilo omenjeno na začetku – niti strokovnjaki v industriji polprevodnikov trenutno ne morejo dati nobenih zanesljivih napovedi, tako da v tem trenutku ne moremo podati zavezujoče ocene, kdaj bo naknadna vgradnja dejansko mogoča. Še naprej bomo tesno sodelovali z našimi partnerji, da bi čim bolj zmanjšali čakalne dobe za naše stranke.

Motiv prikazuje Britto Seeger, vodjo prodaje Mercedes-Benz Cars.

»Nakup vozila Mercedes je vedno nekaj posebnega, nekaj, o čemer sanjajo mnogi. Ko enkrat najdemo popolno 'zvezdo', je težko čakati. Žal pa se celotna panoga zaradi omejene razpoložljivosti določenih polprevodniških komponent spopada z daljšimi čakalnimi dobami. Opravičujemo se vam za neprijetnosti, ki vam jih ta situacija povzroča. Naša prednostna naloga je, da skupaj z vami poiščemo individualno rešitev in čim bolj skrajšamo čakalno dobo.«

Britta Seeger, vodja prodaje pri Mercedes-Benz Group AG & Mercedes-Benz AG, odgovorna za marketing in prodajo

Vaš trgovec Mercedes-Benz vam je na voljo.

Motiv prikazuje servisni terminal sveta Mercedesa v Berlinu od spredaj.

Vaš trgovec Mercedes-Benz vam je na voljo.

Če imate težave s svojim naročilom ali če imate še kakšna vprašanja glede konfiguracije vašega novega vozila Mercedes-Benz, se brez oklevanja obrnite na prodajno osebje Mercedes-Benz.

Poiščite partnerja Mercedes-Benz.