V okviru tega ukrepa se namesti posodobitev programske opreme za krmilno elektroniko motorja vozila. Nameščanje posodobitev traja največ eno uro.


  Potrebna dela za odpravo reklamacije bodo za kupca seveda opravili brezplačno.


  Za zdaj vam ni treba narediti ničesar.


  Pisno vas bomo obvestili v primeru, da je vaše vozilo predmet odpoklica in ko bo pripravljena ustrezna posodobitev programske opreme.


  V dopisu vas bomo prosili, da se dogovorite za termin v servisni delavnici. Ker je treba posodobitev programske opreme še razviti, se lahko za termin dogovorite šele po prejemu našega dopisa.


  Poleg tega ponujamo spletno orodje, s katerim lahko kupci zlahka preverijo, ali je njihovo vozilo predmet odpoklica.


  Družba Mercedes-Benz Group AG bo čim prej po odobritvi zveznega urada za motorna vozila (KBA) posodobila zadevne nastavitve v obliki posodobitve programske opreme.

  Kupce bomo obvestili takoj, ko bodo posodobitve programske opreme pripravljene.


  To lahko traja še nekaj mesecev.


  Po pravnih stališčih urada KBA je treba spremeniti določene specifične kalibracije funkcij krmilne elektronike motorja vozil.


  Družba Mercedes-Benz Group AG podaja ugovor proti odredbi urada KBA in bo odprta pravna vprašanja po potrebi reševala tudi po sodni poti.


  Pri osebnih vozilih gre izključno za različice vozil po standardu Euro 6b, katerih proizvodnja se je končala najpozneje konec maja 2018 – in v glavnem že veliko prej.


  Tudi pri kombiniranih vozilih gre izključno za različice vozil po standardu Euro 6b, katerih proizvodnja se je večinoma že zaključila.


  Pri številnih modelih vozila odpoklic zadeva le določena obdobja proizvodnje. S same oznake modela in motorja zato ni mogoče zanesljivo ugotoviti, ali je neko vozilo predmet odpoklica. Prizadete kupce bomo ustrezno obvestili takoj, ko bodo posodobitve pripravljene.

  Poleg tega ponujamo spletno orodje, s katerim lahko kupci zlahka preverijo, ali je njihovo vozilo predmet odpoklica.


  Družba Mercedes-Benz Group AG že od marca 2017 pri vozilih kompaktnega razreda (A, B, CLA, GLA) ponuja izboljšavo emisij dušikovih oksidov za izvedbo motorja (dizelski vstopni motor 160d/160 CDI/180d/180 CDI). Podjetje ponuja tudi posodobitev programske opreme za razred V.


  Poleg tega so 2. 8. 2017 na Nacionalnem forumu o dizelskih motorjih v Berlinu sprejeli obsežen paket ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v mestnih središčih. Že dva tedna pred tem je Daimler najavil širitev prostovoljnih servisnih ukrepov (kompaktni razred in razred V) na čez 3 milijone vozil.

  Maja 2018 je Zvezni urad za motorna vozila (KBA) podjetju Mercedes-Benz Group AG poslal odredbo za model Vito OM622 1,6l dizel emisijskega razreda Euro 6, v katerem so podjetje pozvali k prepovedi prve registracije in k odpoklicu.


  Po konstruktivni razpravi na Ministrstvu za promet in digitalno infrastrukturo (BMVI) junija 2018 bo Daimler po odredbi uradov izvedel razširjeni odpoklic za približno 700.000 vozil po Evropi.


  Večji del avtomobilov je bil že predviden za napovedani prostovoljni servisni ukrep.


  Napovedani prostovoljni servisni ukrepi za vozila, ki niso predmet odpoklica, se bodo v glavnem nadaljevali po načrtih.


  Vozila, ki so predmet odpoklica, seveda niso več predmet prostovoljnega servisnega ukrepa.


  Kupce bomo obvestili, ali je njihovo vozilo predmet obvezujočega odpoklica ali predmet prostovoljnega ukrepa.


  Vozila, ki so predmet odpoklica, seveda niso več predmet prostovoljnega servisnega ukrepa.

  Ponujamo spletno orodje, s katerim lahko kupci zlahka preverijo, ali je njihovo vozilo predmet odpoklica.


  Kupcem ponujamo veliko različnih vozil znotraj ene serije. Med sabo se razlikujejo na primer z vidika moči motorja, vrste menjalnika ali tehnologije vsekolesnega pogona.


  Za te različice razvijamo posebej prilagojene posodobitve programske opreme. Za lansko leto napovedani servisni ukrep za več kot 3 milijone vozil na primer razvijamo vsega skupaj več sto različic.


  Ker lahko spremembe vplivajo na številne dejavnike, smo pri tem še posebej skrbni. Za testiranje in odobritev posodobitev programske opreme pa je seveda potreben čas.


  Kupce bomo pisno obvestili takoj, ko bo pripravljena ustrezna posodobitev programske opreme in jo bo mogoče namestiti v naših delavnicah.


  Poleg tega bo na tem mestu na voljo več podrobnosti o izvedbi odpoklica, takoj ko bodo znane.