Aktualne teme

»Truck of the Year 2011« – novi Atego in hibrid Atego BlueTec®

Priznanje pove vse: novinarji za gospodarska vozila iz cele Evrope so novi 12-tonski Atego v kombinaciji z izpopolnjenim hibridom Atego BlueTec® razglasili za »gospodarsko vozilo leta 2011« (Truck of the Year 2011). Ta je najpomembnejši naslov v panogi gospodarskih vozil. Podeli se enkrat na leto in prejme ga vozilo, ki izkaže najboljše rezultate na področju gospodarnosti, emisij, varnosti, prevoznosti in udobja v cestnem transportu.

Velik talent v dostavnem prometu

Novi Atego je žirijo strokovnjakov pri tem prepričal na vseh področjih. Strokovnjak za dostavo postavlja merila pri zunanjosti, raznolikosti izvedb, udobju pri vožnji in inovativni tehniki. Izjemen je na primer nov stalni magnetni retarder*, ki bo po želji na voljo predvidoma od junija 2011. Ta pri novem vozilu Atego z močjo do 175 kW poveča gospodarnost, varnost in udobje pri vožnji.Tako se aktiviranje delovne zavore lahko zmanjša za več kot 60 %. S tem stalni magnetni retarder istočasno poskrbi za zmanjšano obrabo delovne zavore in pnevmatik, kar seveda pozitivno vpliva na stroške popravil in vzdrževanja. Kakovost in učinkovitost vozila povečujejo mnoge dodatne praktične podrobnosti opreme. Voznik z vozilom za dostavni promet prejme opremo, ki je bila še do nedavnega rezervirana samo za vozila v tranzitnem prometu.

Utiralec poti za alternativne pogone

Poleg tega je Mercedes-Benz s hibridom Atego BlueTec® druge generacije še dodatno izboljšal tehnologijo prihodnosti za dostavni promet. S tem je novo vozilo Atego še privlačnejše. Že danes lahko hibridno vozilo doseže prihranke, ki znašajo od 10 do 15 %. To serijsko vozilo prav tako spodbuja zmanjšanje izpustov CO2 znotraj Evropske unije. Z napravo za zagon in zaustavitev motorja, ki je na voljo tudi za hibrid Atego BlueTec®, se lahko poraba goriva v mestnem dostavnem prometu zmanjša še za dodatne 3 %. Hibridno gospodarsko vozilo je zasnovano s tako imenovanim vzporednim hibridnim pogonom. Za pogon se uporabljata dizelski motor BlueTec 5 s tehnologijo EEV in električni motor skupaj ali posamezno.

Zaščitni znak novega vozila »Truck of the Year 2011« sta moderna oblika in markantna maska hladilnika, ki optično spominja na vozila Actros. S tem nas vozilo tudi od zunaj opozarja na svoje inovativne lastnosti pri zahtevni uporabi v dostavnem prometu, kjer je res pravi multitalent.

Več o novih vozilih Atego in hibridu Atego BlueTec® lahko preberete na naših spletnih straneh.

* Na voljo po želji za cestna vlečna vozila in tovorna vozila s kesonom 4x2, vendar le v kombinaciji z običajnimi 6-stopenjskimi menjalniki.